Followers

Friday, 28 June 2024

Tips ‘FROZEN’ BUAH-BUAHAN Dari Pegawai Teknologi Pemakanan, Elok Je Tak Lebam!

tips frozen buah-buahan

Proses membekukan (frozen) makanan bukanlah perkara asing dalam masyarakat kita, kerana ia dapat membantu makanan untuk bertahan dalam satu tempoh yang lama. Ayam, daging, sayur-sayuran dan daun herba antara yang paling kerap dibekukan. Jadi, kali ini penulis ingin berkongsikan pula tips frozen buah-buahan dan kaedah untuk buah tidak bertukar lebam.

Tips frozen buah-buahan ini adalah dari Puan Noor Hafiza Mohamad, yang telah belajar dari rakannya yang juga seorang pegawai teknologi makanan. Jom ikuti tips frozen buah-buahan di bawah.


TIPS FROZEN BUAH-BUAHAN

tips frozen sayur-sayuran


Hasil FROZEN buah, herba masakan dan bawang di peti beku.

Kalau dulu kita biasa simpan beku ikan dan daging. Beberapa tahun lepas kita dapat ilmu bekukan herba masakan pula seperti serai, halia, lengkuas, kantan, kesum, daun bawang, carrot dan banyak lagi.


6 tahun lepas saya dapat tips frozen buah dari kawan seorang pegawai teknologi makanan. Saya tak buat masa itu sebab peti saya kecil.

Sejak balik menetap di kampung, barulah saya apply cara itu sebab dapat banyak sangat buah-buahan dari orang tua, jiran dan saudara mara. Dari ada sebiji peti sejuk side by side, beli pula deep freezer 100 liter.

Saya pun dah mula tanam sendiri, tetap juga petik dan simpan di peti sejuk. Kadang malas juga nak ke belakang rumah petik daun pandan/serai/lengkuas.

Faham-faham lah orang perempuan nak keluar laman rumah pun kena sauk baju cardigan dan tudung. Banyak itu alasan yang anda kena tahu.

No comments:

Post a Comment

Ini 10 Kunci Rahsia Untuk Berjaya, Cuba Buat Mulai Hari Ini – Dato’ Dr. Fadzilah Kamsah

  Terdapat banyak  tips  orang berjaya yang mudah diperolehi, digunakan sebagai panduan hidup sama ada ia diterbitkan melalui buku atau perk...